fbpx

Niet iedereen is even gedreven en gemotiveerd als jij. Dat hoeft ook helemaal niet. Het wordt pas frustrerend als jij je belemmerd voelt door de vrienden die jij dicht aan het hart hebt. In dit artikel krijg jij tips over;

  • Hoe je op eigen kracht vrouwen kunt versieren, ook als jouw vrienden je niet direct helpen.
  • Hoe je ontdekt of jij met de juiste mensen omgaat en of je niet toe bent aan nieuwe vrienden.
  • Een uiteenzetting over het belang van het hebben van een juiste peergroup. 

Wat zijn verkeerde vrienden?

Zodra het onderwerp vriendschappen en sociale context ter sprake komt wordt er altijd het metafoor krabbenmand bijgehaald. Wat is het toch met die krabbenmand? Ja, krabben zijn heel lekker en ze zien er ook nog eens heel heftig uit. Ze hebben echter ook nog een andere eigenschap. Gooi een krab in zijn eentje in een mand en hij zal binnen no time ontsnappen. Gooi vijf krabben in een mand en ze gaan gegarandeerd nergens heen. Hoe komt dit?

op eigen kracht krabbenmand

Hier blijven jij

Krabben zijn hun eigen grootste vijand. Zodra een van de wat meer ondernemende krabben aanstalten maakt om te ontsnappen, trekken de achterblijvende krabben hem direct weer de mand in. Zo blijven alle krabben in de door henzelf gecreëerde gevangenis. Om vervolgens te eindigen als een roze lekkernij op mijn surf.

Slechte vriendschappen herkennen

Vriendengroepen kunnen ook een krabbenmand zijn. Zodra iemand bezig is zijn shit op orde te krijgen. Zodra iemand bezig is af te vallen, door te studeren, meer te sporten, gaat zijn sociale omgeving zeuren en zeiken. Ze gaan hem tegenwerken en willen niet dat hij verandert. Dit is heel logisch en menselijk. Het veranderen en ontwikkelen van de ander, confronteert ons met onze eigen tekortkomingen. De meeste mensen trekken dat slecht.

valkuil

Valkuil

Jij moet een goede strategie hebben om met deze krabbenmand mentaliteit om te gaan. Een plan om op eigen kracht jouw pad te trekken. Het is heel verleidelijk om giftig en geïrriteerd op jouw mede-mandgenoten te reageren. Om je heel superieur te voelen dat die kneuzen niet zo gedreven en ambitieus zijn als jij. MAAR uiteindelijk brengt dat alleen maar negativiteit met zich mee. Je vrienden vinden je een zelfingenomen eikel. Jij vindt hun ingekakte kneuzjes. Niemand heeft hier iets aan. Hoe moet je hier dan wel mee omgaan?

Vrouwen versieren en passieve vrienden

De oplossing is simpel. Accepteer liefdevol jouw vrienden zoals ze zijn en de fase waar zij zich momenteel in bevinden. MAAR laat je onderwijl niet beperken door hun hun gedrag. Categorie, “live and let live.”

Hoe dat zich met het vrouwen versieren bij het uitgaan vertaalt is als volgt. JIJ doet gezellig je ding, jups, gewoon op eigen kracht. Je zet de stappen waar we het hier zo vaak over hebben. Hier een praatje, daar een paatje. Ontspannend en positief voed jij jouw social flow.

Is zuipen oke?

Af en toe kom je even terug bij je vrienden. Niet om triomfantelijk je succesverhalen te delen, maar puur om even te chillen en te connecten. Als zij aan de bar willen hangen en biertjes willen wegtikken is dat hun goed recht. En laten we eerlijk zijn, soms is dat ook gewoon heel lekker. Mocht met je toch willen stoppen met drinkwen bij hij het uitgaan, lees HIER onze artikel daarover.

Gevolg hiervan is dat jij ruimte overlaat voor je vrienden om vanuit hun eigen motivatie stappen te zetten en aan de slag te gaan. Niet onder druk, maar puur vanuit hun eigen intrinsieke drive.

Iedereen gaat vrouwen versieren

Je zult zien dat deze relaxte vibe zich sowieso zal vertalen in een betere sfeer. Jij zult met positiviteit in de avond staan. Niet steeds geïrriteerd door jouw “kneuzerige” vrienden. Het mooiste is echter dat na een paar keer jouw vrienden vanzelf die vibe gaan overnemen. Ze zien hoe chill, leuk en positief het is en zullen er in meegaan.

Voor je het weet zijn jullie met z’n allen sociaal, positief de hele tent aan het versieren 😉 Dat is ook exact de strategie die MasterFlirt Infield Coach Jop Masselink toepaste met zijn vrienden. Kijk hoe hij het omschrijft tijdens een van onze workshops.

Zijn de vrienden die jij nu hebt wel de juiste? Ga jij eigenlijk wel met de juiste mensen om? Het kan ook zeker zo zijn dat jij eigenlijk gewoon nieuwe vrienden nodig hebt. Lees verder en ontdek of jij momenteel omringd bent door de juiste mannen.


zelftest vrienden

ZELFTEST: Vriendschap en Vrienden

Leer verder en ontdek:

1. Hoe je te omringen met de juiste vrienden.
2. Wat de drie soorten mensen zijn.
3. Van welke groep mensen jij het meeste leert.

Een bekend gezegde is: vertel me wie je vrienden zijn en ik vertel je wie jij bent. Bottom-line is het volgende. Waar je mee omgaat raak je mee besmet. Klinkt misschien allemaal wat negatief, maar als jij je hier bewust van wordt, gaat het je enorm helpen. Er bestaat namelijk ook zoiets als positieve besmetting. Maar daar moet je wel de juiste peer-group voor hebben. Hierover zometeen meer.

Wat zijn goede vrienden?

Maar hoe weet je of je de juiste vrienden hebt? Daarvoor bestaat een makkelijke regel. Namelijk de 33% regel. Deze regel leert je de mensen om je heen in te delen in grofweg 3 soorten mensen:

  1. Mensen die minder ver zijn
  2. Mensen die even ver zijn
  3. Mensen die verder zijn dan jij op dit moment bent.

Idealiter beslaan deze groepen ieder 33%. Bekijk deze indeling niet als veroordeling. Het is slechts een analytische methode om overzicht te krijgen in wie waar staat in zijn proces.

Tijd voor een oefening

Maak een lijstje met 10-20 namen van de mensen waar jij het meest mee omgaat. Vervolgens zet je een 1 (minder ver), 2 (even ver) of een 3 (verder) achter de naam. Kijk naar het resultaat. Wat zie je? Staan er veel enen, tweeën of misschien wel veel drieën. Hoe is de verdeling? In onderstaande video licht ik het nog verder uit.

Waarom is een peergroup belangrijk?

Wat wij vaak zien tijdens workshops zien, is dat het aantal drietjes kleiner is dan het aantal eentjes en tweetjes. Logisch, want het kost nu eenmaal meer moeite om je met mensen te omringen die verder zijn dan jij.

Een andere reden is jouw ego. Als je in gezelschap bent van vrienden die verder zijn dan jij, voel jij je het kleine jongetje van de klas. Op de korte termijn is dit geen prettige positie. Maar wel een positie die persoonlijke groei mogelijk maakt. Bekijk de video waarin ik het explicieter en uitgebreider uitlegt.

Daarom is dit een Man-up onderwerp. Man-UP! Zoek die drietjes op en manoeuvreer je in de positie van leerling. Vind meesters die je naar een hoger level tillen! Als je de juiste mensen om je heen hebt verzameld heb je een peer-group gecreëerd. Wat dat is en waarom het zo belangrijk is lees je hieronder.


peer group

Jouw peer group

Sommige mensen omringen zich van nature met veel mensen. Dat noemen we dan een extravert persoon. Andere personen zijn wat introverter en hebben minder sociaal contact. Echter, of je nou outgoing bent of niet, jouw peer group heeft een belangrijke invloed. De mensen waar mee jij jezelf omringd kunnen je actief tegenhouden in je groei óf actief helpen met jouw groei. Jij hebt hier zouist een zelftest voor gedaan en ontdekt of je wel of geen nieuwe vrienden nodig hebt.

Laat jij je belemmeren?

Veel mannen laten zich remmen door hun omgeving. Als een man ineens iets nieuws wil, kan dit worden ervaren als raar en vreemd. Misschien zijn mensen uit jouw omgeving zelf een beetje bang dat jij te veel gaat veranderen. Straks zullen zij ook uit hun comfort zone moeten gaan. Met als gevolg dat ze je actief gaan remmen in wat je doet.

Zelfvertrouwen krijgen ondanks anderen

Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat echte vrienden elkaar niet tegenhouden, maar dit is wat kort door de bocht. Ik geloof namelijk dat alles wat iemand doet, voortkomt uit een goede intentie. Het gedrag is alleen niet altijd goed. Zo kan de intentie van een zelfmoordterrorist goed zijn, omdat hij zijn geloof wil doen spreken. Het gedrag, andere mensen vermoorden, is moreel verwerpelijk. Niet goed te praten. Een extreem voorbeeld, klopt, dat doe ik expres om jou aan het denken te zetten. Afijn, als het niet aan de intentie ligt, waar aan dan wel? Waarom houden mensen anderen tegen in het meer zelfvertrouwen krijgen? Een drietal redenen:

1) Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg

Wie de bovenstaande uitspraak heeft bedacht was bang om op te vallen. Bang om af te gaan, om iets te doen wat anderen niet durven. En dat dekt de lading wel. Mensen willen niet opvallen, omdat ze daarmee risico lopen afgewezen te worden. Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt word ‘ie er af gemaaid. Deze overtuiging dragen we graag over op anderen. Omdat we ze willen behoeden voor afwijzing. Intentie is goed, gedrag is… minder goed.

2) Competitie is hard

De competitie tussen mensen, en mannen in het bijzonder, is de tweede reden waarom jij je geremd voelt door je omgeving. Die ene vriend van jou, die jou bekritiseerd als je met een meisje praat. Hij wil niet dat jij beter wordt met vrouwen dan hij. Dat zou (gezichts)verlies betekenen. Wat een eikel, denk je bij jezelf. Het gedrag werkt ook hier weer behoorlijk beperkend, maar wat is zijn intentie? Hij wil geen slecht gevoel over zichzelf. Geen nederlaag. Geef hem eens ongelijk.

3) Mensen veranderen (liever) niet

Ten derde, mensen zijn bang voor verandering. En dus bang dat jij verandert. Daar zeikt iedereen continu over “jezelf zijn”. Een verbazingwekkend voorbeeld hiervan is toen ik mensen in mijn omgeving vertelde dat ik ging fitnessen. In die tijd, zo’n 7 jaar geleden was het nog niet zo populair als het nu is. Ze vonden het niet gaaf dat ik aan de staat van mijn lichaam ging werken. Nee, het tegenovergestelde was waar. De reactie die ik kreeg was: ‘Oh, maar je moet niet zo’n beer worden. Dat is lelijk!’

Hoewel ik er eerst door in de war raakte, heb ik het daarna altijd positief opgevat. Ze wilde me behoeden voor negatieve verandering! Aardig, lief, goede intentie, maar zeker niet helpend.

Missie!

Als reactie daar op gaan mannen zich afzonderen en hun eigen pad bewandelen. ‘Fuck it, dan doe ik het wel alleen. Ik heb geen hulp nodig.’ Deze autonomie is belangrijk om je een head start te geven. Het geeft je kracht en zelfvertrouwen om de eerste meters te maken. Het is een goede fase, maar wel een fase. Voorbeeld hiervan is dat jij alleen uitgaat. Puur omdat je klaar bent om steeds te bedelen of iemand zin heeft om mee te gaan en om samen met jou actief aan de slag te gaan.

Functies peergroup!

Het nadeel van deze fase is dat je de nodige feedback mist van je omgeving. De feedback die absoluut cruciaal is om door te breken naar een volgende level.

De 3 voordelen van een goede peergroup:

1) Je breekt traditie

Het eerste voordeel is dat je breekt met een traditie die nu al veel te lang duurt. Je onder laten sneeuwen en je tegen laten houden, fuck die shit! Vanaf nu ga je naar mensen op zoek die je helpen in plaats van de grond in drukken. Dit geeft je een gevoel van vrijheid en eigenwaarde. Niets is zo fijn om op te komen voor jezelf. Jij vindt het belangrijk, dus ís het belangrijk. De eerste stap zal moeilijk zijn, maar je hebt een goed vooruitzicht.

2) Mensen gaan helpen

Want de nieuwe mensen waarmee jij je omringt zijn gelijk gestemden. Zij helpen je sowieso. De gozers in de bootcamps en VIP-traject zijn altijd verbaasd over hoe anders uitgaan is tijdens een infield. Natuurlijk wordt je actief gecoacht en krijg je bruikbare handvatten mee, maar onderschat niet de invloed van een groep. Als alle neuzen dezelfde kant op staan, maak je reusachtige stappen. Dat is wat de gozers ervaren. Iedereen helpt elkaar. Zo kom je er wel.

Overigens kun je rekenen op een interessant bij-effect, als jij besluit te gaan voor wat jij belangrijk vindt. Mensen in je oude vertrouwde omgeving gaan anders reageren. Ze zullen onder de indruk zijn van de energie waarmee je het brengt. Als jij ze bovendien uitlegt waarom het belangrijk is voor je, willen ze helpen. Begrip zorgt namelijk voor erkenning. Mochten vrienden je nog steeds remmen als motherfuckers, vraag je dan af of het wel vrienden zijn

3) Je ziet ineens wat er allemaal mogelijk is

Het laatste en misschien wel het belangrijkste voordeel is social learning, een psychologisch fenomeen dat stelt dat mensen leren door af te kijken van anderen. De vraag, “hoe krijg je meer zelfvertrouwen?”, wordt dan elke keer recht voor je neus uitgelegd. Eén van de vele voorbeelden uit het dierenrijk betreft een jonge chimpansee op mierenjacht. Hij kan zijn hand in een mierennest steken, maar dit heeft weinig zin. De mieren raken in paniek en zetten hem op een lopen. Ondoenlijk voor de jonge chimpansee om ze één voor één naar binnen te werken.

Zijn oudere neef doet het anders. Hij steekt een stevige grasspriet in het mierennest, nadat hij ‘m heeft bevochtigd met wat speeksel. De mieren die aanvallen blijven plakken en zoals een kind het gesmolten ijs op likt van een stokje, werkt de chimpansee tientallen mieren tegelijk naar binnen. De jonge chimpansee hoeft slecht enkele keren te observeren, voordat hij het trucje door heeft. Na wat oefening is hij er binnen no time behendig in geworden. Zonder zijn neef te observeren, had hij er misschien wel jaren over gedaan.

Jouw beurt weer!

Ga dus actief op zoek naar mensen die het beste met je voor hebben, mensen die je niet veroordelen, en mensen waar aan jij je wil spiegelen. Kortom, een voedende peer group. Je zult versteld staan over hoe snel je zal gaan groeien. Bekijk onderstaande video om een nog betere grip op de context te krijgen.

Merk je bij jezelf dat je nu te lang alleen op missie bent? Ga op zoek naar gelijk gestemden. Omring je met mannen met eenzelfde missie.


Conclusie

Of je het nu leuk vindt of niet. Jouw vrienden hebben een enorme impact op jou. Wees bewust van het soort mensen die jij om je heen hebt. Zoek naar de mannen die jij om je heen zou willen hebben. Dompel je onder in de voedende kracht van een versterkende peer-group. Deze site is een goede start voor jou om hier mee aan de slag te gaan. Meld je hieronder aan en je begeeft je al meteen in een groep gedreven mannen.

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.