fbpx

Nieuw is het allerminst. Verklaringen voor de behoefte refereren zelfs aan de oertijd. Maar volgens columnist Wim de Jong is het zogenaamde shedisme wel het nieuwe rock & roll, iets dat symbool staat masculiene vrijheid, wat wellicht verklaart waarom mannen de man cave al dan niet in de vorm van een schuur niet alleen herontdekt hebben, maar er ook graag mee pronken.

Man Cave: de essentie

Uit de voorgaande portretten wordt duidelijk dat die man cave vooral een plek is waar de man ongestoord dingen kan doen. Of het nu gaat om het luisteren naar of maken van (harde) muziek, roken, klussen, filosoferen, het verzamelen van allerhande spullen en frutsels, of juist even helemaal niets doen, de mannen lijken een ding gemeen te hebben: af en toe, of vaak, ontvluchten ze graag even de drukte en het gedoe van het gezin, en niet zelden haar wil, die in huis toch geregeld wet is. En dat kan in een werkkamer, een zolder of kelder, maar het beste werkt het in een letterlijk van het huis losstaande plek: de schuur.

Zorgwekkend?

Moet je je als vrouw zorgen maken, als je man, of vriend, daar vrijwel dagelijks, en soms avonden lang, zit? Trainer, coach en onderzoeker van man-vrouw relaties Tijn van Ewijk denkt van niet. Volgens hem is het een heel normaal verschijnsel dat mannen die behoefte hebben. Je ziet het al bij baby’s, zegt hij. Uit onderzoek is gebleken dat meisjes zich vooral aangetrokken voelen tot mensen, en gezichten, terwijl jongetjes meer gefocust zijn op objecten. Het is niet zo dat vrouwen nooit alleen willen zijn, maar bij mannen is die behoefte duidelijk groter. Ik geloof er wel in dat dat in de genen zit, het evolutionair bepaald is.

Van mars

Psycholoog en relatietherapeut John Gray, schrijver van de inmiddels klassieker Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, en nog een aantal varianten daarop, constateerde dat het verschil in focus te maken heeft met de manier waarop mannen en vrouwen stress ontladen. Vrouwen doen dat door veel met anderen te praten wat hen bezig houdt, hun zorgen en emoties te delen, zonder daarbij direct een oplossing te zoeken. Mannen daarentegen doen dat het liefst alleen. Dan kunnen ze afstand nemen van de situatie, eventueel door stoom af te blazen in een of andere bezigheid, om vervolgens tot een oplossing voor het probleem te komen. Vandaar de noodzaak voor een plek om dat te kunnen doen, de man cave.

Kwetsbaar

Tijn van Ewijk herkent dat, maar denkt ook dat het te maken heeft met onze cultuur. Mannen trekken zich ook graag terug omdat ze niet graag hun kwetsbaarheid tonen. Dat klinkt ouderwets, maar onbewust is dat vaak nog steeds zo. We kunnen snel van opvatting veranderen, maar om zo’n verandering in het oerbrein door te laten werken, zijn eeuwen nodig. Zo oud is de (vrouwen)emancipatie natuurlijk nog lang niet.

Juist in een relatie

De behoefte af en toe alleen te zijn zit dus in de man. Maar, dat de mannen die hier zijn geportretteerd allemaal een vrouw hebben, is geen toeval, zegt Van Ewijk. De single shed bestaat niet. Singles gaan naar de kroeg, en hebben thuis bovendien voldoende ruimte om zich waar dan ook op uit te leven. Mannen in een relatie krijgen vaak de behoefte aan een vluchtplek, omdat het huis toch veelal door de vrouw wordt bestierd. En geef toe: meestal bepaald zij dat een oude stoel eruit moet, of dat er voor een rij judobekers uit de kindertijd echt geen plek meer is. Zij is de baas in huis. En ook dat is evolutionair te verklaren, denkt Van Ewijk. Mannen trokken er op uit om voedsel te regelen, vrouwen zorgden ervoor dat het thuis allemaal in orde was. Het was, en is vaak nog steeds, vooral haar territorium.

Afstand vs Nabijheid

John Gray voegt daar nog een andere dimensie aan toe: mannen schipperen emotioneel tussen hun behoefte aan intimiteit en onafhankelijkheid en autonomie. Ze wisselen daarom de momenten met hun gezin graag af met momenten dat ze alleen, of eventueel met vrienden zijn. Het beste wat een vrouw kan doen is dat accepteren, schrijft hij in zijn boek. Tijn van Ewijk is ervan overtuigd dat veel relatieproblemen ontstaan doordat partners elkaars behoeftes niet kennen. Als een man zich terugtrekt haalt een vrouw zich vaak van alles in haar hoofd. Terwijl er niets aan de hand is. Vrouwen trekken zich terug als ze boos of verdrietig zijn, terwijl mannen dat vooral doen om simpelweg even alleen te zijn, om met rust gelaten te worden. De krant lezen, of Studio Sport kijken, activiteiten waarbij je hem ook beter even niet kunt storen, zijn wat dat betreft verkapte schuurtjes.

Helemaal goed

Behalve dat het dus een normaal gegeven is, heeft de schuur ook echt een toegevoegde waarde. Voor de man zelf, dat staat buiten kijf. Voor de relatie, want de man is gelukkiger en de stress wordt niet meer op de partner afgereageerd. Maar ook bijvoorbeeld voor mannen die wel echt met problemen kampen. Uit Australisch onderzoek is namelijk gebleken dat mannen die nooit over hun problemen of gedachten praten, dat veel gemakkelijker doen als ze met een hulpverlener in hun eigen vertrouwde schuurtje zitten.

Ergo, elke man moet zijn eigen man cave hebben, zeker als hij in een relatie zit en al helemaal zeker als hij kids heeft. Dat is goed, gezond en helemaal oké. Lang leve de man cave

 

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.