fbpx

Niets is zo irritant als een gesprek dat nooit op gang komt en extreem eenzijdig blijft. Vet ongemakkelijk voor beide partijen. Om maar te zwijgen over het vers opgelopen deukje in jouw zelfvertrouwen. Volgende keer beter, is wat jij jezelf plechtig belooft. Maar hoe zorg je er voor dat het eerst volgende gesprek niet acuut doodbloed? Hoe verbeter jij nou echt jouw gesprekstechnieken? Ontdek in dit artikel welke gesprekstechnieken jij kunt gebruiken om meer een connectie te creëren en om het gesprek van twee kanten te laten komen.

Gesprekstechnieken

Denk even na over de volgende vraag. Wat gebeurd er als de één alleen maar vragen stelt en de ander alleen maar braaf antwoord? Precies, je krijgt dan een interview. Of nog erger, afhankelijk van de toon van een gesprek kan het snel ook gaan neigen naar een verhoor. Tenzij je Jeroen Pauw bent, of bezig bent een boef te vangen, wil je dit ten alle tijden voorkomen. Laten we even dieper ingaan op de drie redenen waarom dit zo slecht is.

Reden 1:

Een interview eenzijdig. Er komt nooit een gesprek opgang. Het is daarom moeilijk om persoonlijk contact te maken met degene die tegenover je zit. De sfeer blijft op zijn zacht gezegd zakelijk. Niet handig als jij véél meer wil dan een zakelijke relatie. Het doel van een gesprek is dat twee mensen dichter tot elkaar komen. Hiervoor moeten beide partijen iets van zichzelf laten zien. De interview-modus is hier te eenzijdig voor. Ik raad daarom deze gesprekstechniek af.

Reden 2:

Ten tweede moet jij stééds weer een vraag bedenken, je bent continue aan het doorvragen. Vermoeiend. Interviewen is vermoeiend… Een goedlopend gesprek niet. Dat kabbelt lekker voort. Misschien gééft het je wel energie. Ik heb nooit zin te moeten trekken aan een gesprek. Dit is onvermijdelijk tijdens een interview.

Reden 3:

Zij vindt het ronduit kut om als een patiënt van Sigmund Freud uitgehoord te worden. Want zij wil net zo goed weten wie jij bent.

 

Het enige wat jij moet doen

Hoe ondervang je bovenstaande? Heel simpel, gewoon door te delen. Het is dus voor jou veel chiller als je af en toe iets over jezelf vertelt. Maar niet minder belangrijk: ook voor haar is het fijner.Als jij iets deelt wordt zij nieuwsgierig. Dan is het jouw beurt om lekker relaxed te antwoorden. Et voilà, een gesprek is geboren. Sacre blue! Je hoeft niet te promoveren in gesprekstechnieken om dit te kunnen. Ik snap dat delen niet meteen onder “gesprekstechnieken” gevonden zal worden. Misschien klinkt het nog vaag. Lees door ik kom met een aantal voorbeelden.

Wat je niet deelt

Hoeveel kilogram jij kan bankdrukken, hoe goed je kan masseren of de topsnelheid van je brommert is niet interessant. Dit hoort ze vaker. Hiermee onderscheid jij je niet van alle andere mannen. Waar jij je wel mee onderscheid is iets vertellen over jezelf waaruit blijkt dat jullie een connectie hebben. Hier kunnen we lang en breed over doorouwehoeren, maar niets werkt zo verhelderend als een voorbeeld.

Voorbeelden van gesprekken

Hoe deel je iets in een gesprek? Om dat te laten zien gebruiken we dezelfde voorbeelden als de vorige keer. Dit keer dus met doorvragen én delen. Let op:

1.
Zij: ik houd echt van vakantie!
Jij:  Iedereen houd van vakantie. Maar waar zou je het liefst naar toe willen, als je nu mocht kiezen? (open)
Zij: New York
Jij: Toe maar, ben je daar al eerder geweest? (gesloten)
Zij: Nee, dat niet, maar ik wil wel heel graag.
Jij: Wat is er zo gaaf aan New York dan? (open)
Zij: Het voelt als het middelpunt van de wereld. En daar wil ik wel eens deel van uitmaken… ervaren hoe dat is.
Jij: Grappig dat je dat zegt. Als ik in een grote stad loop, heb ik het gevoel dat ik onderdeel ben van een groot geheel. Klinkt misschien vaag, maar het bruist, het leeft. Iedereen loopt daar in die stad met een doel. Een soort georganiseerde chaos om je heen.
Zij: Nee klinkt helemaal niet vaag, dat bedoel ik juist! Er gebeurt ook van alles waar je naar kan kijken.

2.
Zij: Ik vind eerlijkheid gewoon belangrijk…
Jij: Wat vind je daar zo belangrijk aan dan? (open)
Zij: Als iemand eerlijk is weet je zeker dat je hem kan vertrouwen
Jij: En als iemand liegt, dan niet? (gesloten)
Zij: Nou ja, lijkt me geen goed teken
Jij: Hoe zit dat met een leugentje om eigen bestwil? (open)
Zij: Dat moet kunnen
Jij: Ja toch… Ik bedoel ik lieg wel eens… (delen)
Zij: Oh, ja? Waarover dan?

3.
Zij: Morgen ben ik gelukkig vrij
Jij: En hoe ziet jouw perfecte vrije zondag eruit? (open)
Zij: Lekker ontbijtje, series kijken en verder eigenlijk vrij weinig…
Jij: Ahaa! Jij bent er zo een hè, luilakje? (gesloten)
Zij: Haha, ja erg toch?
Jij: Nee joh, is lekker. Een keer een hele dag niets doen kan fijn zijn. Het gevoel dat je niets hoéft, geen verplichtingen, geen achterstallige administratie enzo… behalve als je stiekem toch van alles moet doen, maar daar een beetje te lui voor bent. Weet niet hoe dat bij jou zit, maar daar word ik vet onrustig van. Jij niet? (Delen)

Wat je wel/niet moet doen

Delen is dus niét uitvoerig vertellen over hoe bewonderenswaardig jouw prestaties zijn.

  • Wees niet te zakelijk. Roer er wat emotie door heen (voorbeeld 1). Dat is sowieso belangrijk in het praten met vrouwen.
  • Een connectie hebben is niet heilig. Soms is het juist aantrekkelijk dat jullie ergens wezenlijk in verschillen (voorbeeld 2). Sterker nog, niets zo saai als een vent die overal ‘ja’ en ‘amen’ op zegt.
  • Het kan kort en simpel (zie voorbeeld 2). Dit zeg je met een knipoog en zij is meteen nieuwsgierig.
  • Haak in op wat zij zegt (voorbeeld 3). Twee vliegen in één klap, want je laat zien dat je luistert en je vertelt gelijk iets over jezelf.
  • Helt helpt om af te sluiten met een vraag als je iets over jezelf vertelt (voorbeeld 3).
  • Gooi er soms ook een kritisch compliment tegenaan.

Dus gozer, vertel af en toe iets over jezelf en een gesprek loopt los. Je weet nu hoe en waarom. Geen excuusjes meer. Aan de slag jij!

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.