fbpx

Je bent niet wanhopig op zoek naar een relatie. Volgens haar heb je bindingsangst. Maar klopt dit wel?! In dit artikel verkennen wij wat bindingsangst nu eigenlijk echt is. Wanneer is het goed en wanneer slecht? Welke variant heb jij? Onderaan dit artikel is een uitgebreide video waarin ik samen met Jop dit thema verken.

Bindingsangst

Vaak wordt te pas en te onpas gegooid met de diagnose Bindingsangst. Vaak door vrouwen gefrustreerd door mannen die niet de stap willen maken naar een echte relatie.  Wij nuanceren graag, zo ook in deze. Laten we beginnen met te kijken waar de term bindingsangst vandaan komt en wat het betekent.

De term komt oorspronkelijk uit de psychologie. Dit is wat wikipedia over bindingsangst te zeggen heeft:

Bindingsangst is een begrip uit de psychologie. Het duidt het gevoel of gedrag aan dat iemands vrijheid verdwijnt zodra een relatie wordt aangegaan. Iemand met bindingsangst heeft daardoor meestal problemen met intimiteit.

Dit is nog wel te over zien. Tegenwoordig wordt er echter een andere term gebruikt, namelijk ‘reactieve hechtingsstoornis’. Dit is ernstig. Mensen die hier last van hebben zijn op jonge leeftijd getraumatiseerd en hebben niet de liefde en nabijheid gevoeld van een ouder. Dit uit zich de rest van hun leven in de relaties die zij aan proberen te gaan. Als je naar de lijst met kenmerken kijkt zie je dat het ook echt wel een toefje heftiger is dan je soms een beetje “opgesloten” voelen in een relatie. Dit zijn de sympiomenen van de zojuist genoemde hechtingsstoornis.

  • Ongenuanceerde affectie jegens vreemden
  • Weigeren om affectie te tonen naar familieleden
  • Stelen, liegen zonder reden, wreedheid jegens dieren
  • Vernieling van eigendommen
  • Ongepast seksueel gedrag
  • Gebrek aan berouw en sociopathisch gedrag (Wilson, 2001)
  • Vermijden van oogcontact

Laten wij ons hier nu even niet mee bezighouden, maar ons richten op bindingsangst en kijken wat de goede, dan wel de slechte variant hiervan is.

Ik mis de boot!

Als we het binnen MasterFlirt hebben over bindingsangst dan bedoelen we het volgende. Jij wil je nu nog even niet binden aan één enkele vrouw, omdat je de angst hebt andere kansen niet te kunnen benutten. Noem het bindingsangst. Het zou ook nieuwsgierigheid kunnen heten. Is dit dan zo slecht?

Stiekem een redding?

Bindingsangst is goed, of in ieder geval logisch als iemand nog niet in staat is een overvloed aan vrouwen te kunnen creëren in zijn leven. Of als iemand nog niet het gevoel heeft dat hij die vrouwen in zijn leven kan krijgen die hij zo graag wil. Je merkt dit aan terughoudendheid ten opzichte van een relatie. Je bent er nog niet klaar voor omdat jij nog nieuwsgierig bent naar andere vrouwen, die je nu mis gaat lopen.

Vergelijk het met dat als jij nog aan het studeren bent je geen zin hebt om een tien jaar contract te ondertekenen bij je bijbaantje. Er gaat namelijk nog zoveel moois nog op jouw pad komen, waarom nu committen?

Goede versus Slechte Bindingsangst

In onderstaande podcast verkennen Job en ik het thema en geven een duidelijke tweedeling. Het zal jou helpen om beter in te zien wanneer jij te lang aan het weglopen bent voor relaties, versus dat het gezond is om relaties even uit te stellen.

Conclusie

Bindingsangst is slecht als jij vrouwen versieren nodig hebt, om je goed te voelen. Denk daar maar eens over na. Hangt jouw zelfvertrouwen af van de hoeveelheid of regelmaat waarmee jij chicks scoort, dan val je in een bodemloze put. Er komt geen einde aan. Bedenk dus goed wat jouw motivatie is om niet in een relatie te stappen. Of hiermee de keuze makkelijker wordt weet ik niet, maar je maakt de keuze in ieder geval bewust. 

Vond je dit trouwens een nuttig artikel en wil je meer? Klik HIER en check al onze video’s en artikelen over relaties en alles wat daar bij komt kijken.

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.